Test av gasvarnare – hitta bästa gasvarnaren 2023

Vi har tittat på olika gaslarm och utsett den bästa gasvarnaren i vårt test. Ett bra gaslarm, eller gasvarnare, kan rädda dig från fara vid ett gasläckage. Det är en billig livförsäkring som inte kostar mycket pengar och du kan få sinnesro att slippa oroa dig för gasläckage hemma eller i ditt fordon.

Vi har tittat på olika gasvarnare, vägt samman deras egenskaper och kundbetyg och på så sätt fått fram bästa gasvarnaren 2024.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning bästa gasvarnaren 2023

I vårt test av gasvarnare, eller gaslarm som man också kan kalla dem, har vi gått igenom 4 olika produkter.

Vi anser att Sunwind GLA-D gaslarm är det bästa gaslarmet. Sunwind GLA-D drivs av batteri, varnar för de vanligaste gaserna och reagerar även på narkosgas. Summa summarum är Sunwind det mest kompletta gaslarmet på marknaden och vinner därför vårt bäst i test av gasvarnare.

Se hela listan av gaslarm.

BildProduktPris
Sunwind GLA-XL gaslarm - bästa gaslarmetSunwind GLA-D gaslarmSe pris
Deltronic DGA-6211 gaslarmDeltronic DGA-6211 gaslarmSe pris
NEXA MTG-3000H gasvarnareNEXA MTG-3000H gasvarnareSe pris
Housegard GA101S gasvarnareHousegard GA101S gasvarnareSe pris

Topplista – Bästa gasvarnaren 2023

1. Sunwind GLA-D gaslarm

Sunwind GLA-XL batteridrivet gaslarm - Bästa gasvarnaren
 • Klarar upp till 15 år utan ström, laddning eller batteribyte
 • Varnare för brandfarligas och narkosgas
 • Övervakar luftkvaliteten

Det kan vara farligt att ha en gasläcka i hemmet eller båten. Vi vet alla att propan och butan är brandfarliga gaser som ofta används för uppvärmning, matlagning och camping. Det är också allmänt känt att kolmonoxid är en giftig gas som avges vid fel på utrustning eller vid bränder. Men visste du att dessa tre gaser kan upptäckas med samma apparat? GLA-D-gaslarmet från Sunwind övervakar alla tre av dessa potentiellt farliga gaser samtidigt.

Skydda din familj mot potentiella faror som lurar i luften de andas med GLA-D gaslarm från Sunwind. Detta batteridrivna larm känner av propan (LP), naturgas (NG) och butan (LPG). Övervakar även CO-nivåerna för att skydda mot kolmonoxidförgiftning – en lukt- och färglös gas som är känd som ”den tysta mördaren”.

2. Deltronic DGA-6211 gaslarm

Deltronic DGA-6211 gaslarm - bra gasvarnare
 • Reagerar på de vanligaste gaserna
 • Kan anslutas både via 12v och 230v
 • Varnar när sensorns livslängd är slut
 • Bra pris!

LPG, stadsgas och naturgas är mycket explosiva gaser. Minsta gnista eller låga kan orsaka en förödande explosion som kan leda till allvarlig skada eller dödsfall för alla som befinner sig i närheten.

Det är inte lätt att upptäcka gasläckor eftersom läckorna inte luktar något, så det är svårt att veta om det finns en explosionsrisk. Det är därför du behöver en produkt som Deltronic DGA-6211 som övervakar ditt hem, din husvagn, din husbil eller din båt, för farliga nivåer av brännbara gaser. Gasvarnaren använder avancerad teknik med dubbla sensorer för att upptäcka både snabba och långsamma läckor från rör, slangar och apparater.

Om nivån av brännbara gaser överskrider den säkra gränsen kommer den här detektorn att slå larm inom några sekunder och varna dig om faran innan en eventuell olycka inträffar – och på så sätt hålla din familj utom fara!

3. NEXA MTG-3000H gasvarnare

NEXA MTH-3000H gasvarnare - bra köp gasvarnare
 • Reagerar på de vanligaste gaserna
 • Kan anslutas både via 12v eller 230v
 • Bra betyg från konsumenter
 • Prisvärd

Gasläckor kan vara farliga och svåra att upptäcka. Nexas gaslarm övervakar naturgas, propan, butan och andra brandfarliga gaser. MTG-3000H upptäcker de minsta mängderna av brandfarliga gaser med sin mycket känsliga sensor. Den har också ett högt ljudlarm på 85 dB som varnar dig om det finns ett läckage så att du kan vidta åtgärder omedelbart.

Nexa erbjuder prisvärd säkerhet med sitt breda utbud av detektorer som passar för hem, företag, båtar och fordon. De är lätta att installera på några sekunder utan att det krävs några ledningar eller batterier.

4. Housegard GA101S gasvarnare

Housegard GA101S gasvarnare - bra gasvarnare
 • Enkel att använda
 • Reagerar på de vanligaste gaserna
 • Bra pris

Det är viktigt att veta om det finns brännbara gaser i det område där du bor eller arbetar. Gasdetektorn GA101S från Housegard har utvecklats för detta ändamål. Med hjälp av en sensor upptäcker den alla typer av brännbara gaser som propan, butan, metan och naturgas.

Om koncentrationen överskrider gränsvärdet ljuder ett larm och en röd lampa blinkar på apparatens ovansida. Detta gör det mycket enkelt att upptäcka läckor från alla källor.

Gasdetektorer kan användas både inomhus och utomhus, t.ex. i bostäder med grillar eller grillar, garage med motorfordon där bensin förvaras och även i rum med eldstäder. De är utrustade med en fast ojordad kabel som är lämplig för 230 V-drift, så de kan användas i husbilar som har 230 V-uttag utan att ytterligare ledningar behövs.

FAQ Gasvarnare – frågor och svar om gasvarnare

Måste man ha en gasvarnare?

Det finns inga krav på att ha en gasvarnare men om du använder gas i någon form, antingen hemma eller i ett fordon, bör du ha en gasvarnare som kan larma vid ett eventuellt läckage.

Finns det olika typer av gasvarnare?

Det finns olika gasvarnare som varnar för olika typer av gaser. De gaserna de oftast varmare för är brandfarliga-, kolmonoxid- och narkosgaser. Innan du köper en gasvarnare bör du fundera på vilken typ av gaser du vill att gasvarnaren ska reagera på.

Ska jag testa mitt gaslarm?

Du bör kontrollera funktionen av ditt gaslarm med jämna mellanrum. Speciellt viktigt är det när du ska ut med ditt fordon som använder gas till sin utrustning.

Vad är en gasvarnare?

Gaslarmet är en säkerhetsanordning som reagerar snabbt när farliga nivåer uppnås. Om du får i dig för mycket gas kan din kropp förgiftas och det enda sättet att förhindra detta är att ta sig utanför räckhåll eller att reparera eventuella läckor innan de påverkar människor i din omgivning.

Var ska en gasvarnare placeras?

Naturgas och stadsgas är lättare än luft, så vid en eventuell läcka stiger de upp mot taket. Detektorerna bör installeras 15-30 cm under denna punkt för att garantera säkerheten mot eventuella läckor. Gasol å andra sidan är tyngre än luft vilket innebär att den sjunker till lägre nivåer och därför vill du ha barnaren cirka 30cm från golvet.

Vad är en narkosgasvarnare?

Ett säkerhetssystem som kan detektera för narkosgas vilket kan hjälpa dig att undvika obehagliga besök av inbrottstjuvar. Narkosgas används ibland i Europa och Sverige för att söva offer, som sedan vaknar upp utan att veta hur de hamnade där när de rånas av tjuvar som letar efter lätta mål.

Slutliga tankar om gasvarnare till hem eller fordon

En gasvarnare är som en brandvarnare men istället för att varna för rök och brand varnar gasvarnaren för brandfarliga gaser som inte är synliga med blotta ögat.

En gasvarnare, eller ett gaslarm, rekommenderas att innehas av alla som har och använder gas hemma eller i till exempel husvagnen, husbilen eller båten.

Det finns många bra gasvarnare på marknaden men vi har fastnat för Sunwind GLA-D gaslarm som vi tycker är ett komplett gaslarm. Det drivs av batteri som ska vara i 15år och det reagerar på alla typer av gaser, både brännbara och narkosgas. Därför har vi utsett Sunwind gasvarnare till bästa gasvarnaren 2023.

Skulle en brand uppstå behöver du kunna agera mot den. Läs gärna vår artikel om brandsläckare och brandfiltar som kan fungera bra om olyckan är framme.

Källor till artikeln

Lämna en kommentar