BRANDSLÄCKARE      BRANDVARNARE      BRANDFILT      START

Brandvarnare

Tryggsam Brandvarnare

Vad ska du tänka på när du köper en brandvarnare och vilken typ av brandvarnare passar just ditt boende.

Varje hem bör ha minst en mobil brandvarnare samt kompletterade standardbrandvarnare utanför varje sovrum. Med brandvarnare i huset har du och din familj en chans att vakna i tid om brand skulle uppstå. Den mobila brandvarnaren ger dig även en varning när du inte är hemma och skulle du inte svara när larmcentralen kontaktar dig så kan du ha med grannar, din sambo, barn eller andra som bor i din närhet som snabbt kan ta sig hem till dig. Oftast så är ett hus alldeles för övertänt för att brandkåren ska starta släckningsarbete. Det är därför extremt viktigt att SOS blir kontaktade så snabbt som bara möjligt.

Det finns 2 olika typer av sensorer i brandvarnare. Optisk sensor samt Jonisk sensor.
Optisk kan man enkelt säga ser röken och Jonisk luktar sig till röken.

Framför ABC skall det stå en siffra som visar på hur stora bränder just den släckaren släcker.
Konsumentverket rekommenderar att minimum 27A, 183B C står på en 6 kg brandsläckare när den skall användas i bostäder.
Det du behöver förstå är att du absolut inte för en bostad skall välja en släckare där siffran före A är mindre än 27. Helst högre naturligtvis.

Testa brandvarnare

Det är viktigt att man tänker på att en brandvarnare är i behov av regelbundet underhåll.
De flesta brandvarnare ger regelbundet ifrån sig ett kortare pip när det börjar bli dags att byta batteri, men man bör ändå göra regelbundna test att batteriet inte tagit slut. Har du ett mobilt brandlarm hemma ska du även få ett sms till din mobiltelefon när batterierna börjar att ladda slut.

Begränsad livslängd

Kom dock ihåg att en brandvarnare har en begränsad livslängd på mellan åtta och tio år. Det är därför viktigt att byta ut brandvarnaren när den börjar bli gammal för att vara säker på att den fungerar om en brand skulle uppstå.

Placering av brandvarnare

Minst en brandvarnare bör finnas placerad på varje våning i ett hus. Den mobila brandvarnaren sätter du alltid på den mest centrala platsen i din lägenhet eller ditt hus. Bor du på flerplan så sätter du din mobila brandvarnare i trappans högsta punkt och kompletterar med vanliga brandvarnare utanför ALLA sovrum. Det bästa är att ha brandvarnare som går att koppla ihop så att alla tjuter då en av brandvarnare upptäckt rök om ni har sovrum på flera plan plan. En brandvarnare placeras i taket minst 60 centimeter från närmaste vägg. Då varm luft stiger bör brandvarnaren placeras på den högsta punkten i taket. Se dock till att inte placera brandvarnaren nära ventilationsöppningar då detta kan försämra chanserna att upptäcka rök.

Att tänka på vid köp av brandvarnare

En sak som kan vara bra att tänka på då du köper brandvarnare är att köpa en godkänd brandvarnare.
På en godkänd brandvarnare står det att den uppfyller standarden SIS EN 14604. Vill du veta mer om brandvarnare kan du enkelt fylla i dina kontaktuppgifter nedan så ringer en trygghetsrådgivare från Tryggsam upp dig. Vid köp av brandvarnare kan det även vara en bra idé att samtidigt köpa en brandsläckare så att du har möjligheten att själv släcka branden i ett tidigt skede om olyckan är framme och detta kan du läsa mer om HÄR!

Hyresvärd

I Sverige så finns det inga lagar som säger att din hyresvärd ska förse dig med brandskydd. Det är alltså ALLTID ditt egna vuxna ansvar att se till att det finns ett fungerande brandskydd i ditt hem oavsett hyresrätt eller bostadsrätt. Tänk på at det faktiskt brinner i över 17 svenska familjers hem bara idag. Under detta år kommer över 6 000 svenska familjer bli drabbade av brand i sina hem. Det finns en kampanj som Tryggsam medverkar i som heter Aktiv mot brand och som bedrivs av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Kampanjen Aktiv mot brand ska bidra till att öka människors kunskaper och motivera dem att ta ett aktivt, personligt ansvar för det egna brandskyddet. Kampanjen lanserades på Brandvarnardagen den 1 december 2012. Aktiv mot brand genomförs framöver ett par gånger per år och mer om detta kan du läsa om på brandvarnardagen.se.


Klicka på den ikon du väl läsa mer om...

BRANDSLÄCKARE BRANDVARNARE BRANDFILT

Bli kontaktad av en trygghetsrådgivare
Förmiddag Eftermiddag

Mer om Tryggsam

1000länkar.com - gratis länkkatalog

SvenskaHemsidor.com - Gratis länkkatalog för din hemsida, webbplats eller blogg
Tryggsam Brandvarnare Tryggsam Brandvarnare Tryggsam Brandvarnare